27 Mayıs 2009 Çarşamba

İtalya Gezi Notları

Bugün arkadaşım, TourAdv isimli sitesi için, Eşimle birlikte yaptığımız italya gezisi hakkında benden yazı istedi. O yazıyı kendi bloğumda da yayınlayım dedim. Bu notların içine başka sitelerde bulduğum yazılarlada zenginleştirmiştim. (Alıntı yaptığım yerleri şimdi hatırlamadığımdan nerden alıntılar yaptığımı yazamıyorum. Eğer birisi söylerse not olarak ekleyeceğim :))





İTALYA TURU

Genel Bilgiler :

Müzeler genelde pazartesi günleri kapalıdır.

Tur Programı :

1. Gün : (ROMA)

Colosseum :
Roma'nın sembolü haline gelmiş bir anfitiyatrodur. Asıl adı Flavium Amfitiyatrosu'dur. Colosseum adı eskiden bu eserin yakınında bulunan Nero'nun çok büyük bir heykelinden dolayı verilmiştir. Colosse "çok büyük" anlamına gelir. 70 yılında imparator Vespanianus tarafından başlatılan inşaa işlemi, 82 yılında Titus tarafından bitirilmiştir. Amfitiyatro, çevresi 527 metre olan bir elips şeklindedir. 4 katlı olan yapının yüksekliği 50 metredir. En alt katı yerden 4 metre yüksektir. Yapının, imparator için ayrılan ve diğerlerinden daha geniş olan dört ana giriş haricinde 80 adet girişi vardır.

Colosseum 50 - 55.000 kişi alabiliyordu. Girişler bu kalabalığı 5 dakikada boşaltabilecek şekilde dizayn edilmiştir. Yapının dışında traverten, iç kesimindeyse tüf ve tuğla kullanılmıştır. İçerisi üç ana kısma ayrılmıştır. Bunlar; arena, podyum ve mahzen kısımlarıdır. Roma İmparatorluğu devrinde sirk oyunları, araba yarışları ve gladyatör gösterileri yapılan Colosseum, 19. yüzyıla kadar dünyanın en büyük anfitiyatrosu idi. Günümüzde bile modern stadyumların mimarilerinde örnek olarak alınmaktadır.Bunların yanında, yapı mimari yapıdan ilk defa Kemer Sisteminin uygulandığı ve bu sebeple düz zeminlerde yüksek binalar yapılabilmesine olanak sağlayan ilk çalışmadır.

Colosseum bildiğiniz gibi halkın eğlenebilmesi için hazırlanmış bir yapıdır. Bu eğlence için ilk başta dünyanın çeşitli yerlerinden 90.000 hayvan roma getirilmiş ve köleler ile dövüştürülmüştür. 90.000 hayvanın katlinden sonra sağ kalan köleler gladyatör olarak hazırlanmış ve sonrasında kendi aralarında dövüşmeye ve birbirlerini öldürmeye başlamışlardır.

Hristiyanlığın kabulünden sonra Colosseum lanetlenmiş ve yağmalanmıştır. Bu yağmalamalarda Colosseum duvarlarında göreceğiniz delikler oluşmuştur. Burada bulunan pirinç ve bronz çalışmalar sökülerek, Vatikan’ın yapımında kullanılmıştır. Roma da ve diğer şehirlerde göreceğiniz hıristiyanlık öncesi yapılar bu yağmalardan nasibini almış ve yapıların üzerlerinde delikler oluşmuş ve tahribata uğramışlardır.

Giriş 5 Euro. 09:00 - 17:00 arası açıktır.

Zafer Takı :
Colosseum’un hemen yanında bir giriş kapısını andıran bir yapı vardır. Bu tak yılında Yahudilere karşı kazanılan zaferin anısına, İstanbul’a Konstantinopolis adını veren İmparator Konstantin tarafından MS 315’te dikilmiş.







Aşk Çeşmesi :

Roma'nın en meşhur ve en sevilen yerlerinden birisi olan Fontana di Trevi (Aşk Çeşmesi). Sırtı dönük halde iken, havuza iki bozuk para atan ziyaretçilerin, Roma'ya bir gün tekrar geri dönecekleri söylenmektedir.İspanyol merdivenlerine çok yakin bir yerdedir. Adını üç yolun birleşmesinden alan çeşme, Roma’nın en ünlü Barok yapısı. Nicola Salvi tarafından 1762 yılında tamamlanmış, 26m. yüksekliğinde ve 20m. genişliğindeki çeşme, Roma’nın en geniş ve ünlü çeşmesi. Çeşmenin ana figürü deniz tanrısı Neptün iki Triton heykeli ile çevrelenmiş. Bernini okulundan gelen sanatçılarca da dekore edilmiştir. Çeşmenin aşk çeşmesi olarak anılması, eserin merkezini oluşturan at figürlerinin alegorik anlatımla platonun aşka dair felsefesini betimlemesinden dolayıdır. tematik bütünlük içerisinde tritonlar tarafından dizginlenen iki attan sakin ve uysal olan ve yaşlı sakallı triton tarafından (ki bu ihtimalle Sokratestir) yönetileni akılcı felsefi aşkın, genç ve güzel triton (phaidros) tarafından yönlendirilen asi ve hırçın olanı ise bedensel ve vahşi aşkın timsalleridir. Ortada Neptün, yanlarda bereket ve sağlık tanrıçaları ile süslenmiş, heybetli çeşme.

İspanyol Merdivenleri :
Piazza di Spagna, İspanyol Elçiliğinin bulunduğu meydanda görülecek en önemli yer Trinita dei Monti Kilisesi ile İspanya Meydanı'nın arasında yer alan İspanyol merdivenleridir (La Scalinata dei Trinita dei Monti). Merdivenlerin yukarısından Roma'ya kuşbakışı yapabilir, sokak ressamlarına resminizi yaptırabilirsiniz. Piazza Spanga ve çevresi, İtalya ve Dünyaca meşhur markaların bulunduğu mağazalar ile çevrilmiştir.





San Pietro (St.Peter) Bazilikası:
60 bin kişilik kapasitesi ile Hıristiyanlığın en büyük kilisesi olan San Pietro Kilisesi İ.S. 324 yılına tarihleniyor. St. Peter dünyanın en büyük katedrali. San Pietro Kilisesi'nin dev kubbesinin tasarımı Michelangelo'ya ait. Hıristiyan dünyasının en eski, en büyük ve en kutsal kilisesi 12 asır ayakta kalmayı başarmış, ancak Rönesans ile birlikte kilise yerle bir edilip yerine yenisi inşa edilmiş! Tabiki bu yerle bir edilmenin başka nedenleride var. Mesela o dönemin papası için, Vatikan içinde anıt mezar için yer kalmamıştır ve kendine yer açabilmek için yıkıldığı da söylenmektedir.Bunun yanında bu bazilika içinde Cennetin Kapısı olarak adlandırılan bir kapı bulunmaktadır. Bazilika içinde göreceğiniz bu kapı üzerinde büyük bir haç ve haçın hemen altında siyah bir kare bulunmaktadır. Papa her 25 yılda bir bu kapıyı açar. Bu kapıyı açmak için o siyah kareye elindeki balyoz ile vuru ve kapı üzerine örülmüş duvar yıkılır.Papalardan Aziz Petrus’a Hz.İsa tarafından cenettin anahtarı verilmiştir. Ve bu anahtar papalardan papalara geçmektedir. Dolayısıyla genelde papa ve aziz petrus heykellerinin elinde bir anahtar bulunur.Papa kardinaller arasından oy birliği ile seçilir. Bir ek bilgide bir klisenin katedral olabilmesi için, bu klisede bir kardinalin kürsüsünün bulunması gerekmektedir.

Hakkında İlginç Notlar:
- İçerisindeki 13. yy.dan kalma bronz St. Peter heykelinin ayağı, burayı ziyaret eden milyonlarca kişi tarafından öpülerek aşınmış.
- Bir diğer önemli heykel Michelangelo’s Pieta, 1972 yılındaki saldırıdan sonra cam bir fanus içinde korunmakta.
- Katedralin içinde günah çıkarmak isteyenler için ayrı dillerde günah çıkarma odaları bulunmakta.
- Piazza San Pietro ( San Pietro Meydanı ) Vatikan’da Papa’nın halka seslendiği yer, Pazar günleri Katoliklerin buluşma yeri.
- Michelangelo, Sistina Şapeli'nin tavan freskleriyle uğraşırken, Papa, sabırsızlıkla eserin ne zaman bitirileceğini sorunca, Michelangelo kabaca, "benim için mümkün olan en kısa zamanda!" deyivermiş. Papa, küplere binmiş, iskele üzerine fırlayıp asasıyla Michelangelo'ya vurmaya başlamış. Bunun üzerine işi bırakan Michelangelo'nun geri gelmesi için Papa tam 500 duka altını vermek zorunda kalmış...Papa’nın koruyucuları olan “İsviçre Muhafızları” turuncu-lacivert çizgili kostümleriyle nöbet tutarlar.

2. Gün

Vatican Museums (Vatikan Müzeleri):
Vatikan müzeleri içinde en dikkate değer olanlar, içinde Mısır koleksiyonunu bulunduran Antik Sanat bölümü, Hıristiyanlığın ilk dönemine ait örneklerin sergilendiği Hıristiyan Sanatı bölümü, 1473 yılında inşa edilen adını Papa Sixtus IV’den alan Sistine şapeli ve Papa Julius II’nin görevlendirdiği Raphael’in dekore ettiği 4 oda, Raphael Odaları.Bu müzeyi gezmeden önce elinizde mutlaka müzeye ait bir kitap olsun ya da rehber eşliğinde dolaşın. İçinde sistine chapel adı verilen fresk çalışması yer almaktadır. Bu çalışmayı yapmak için michalengelo 22 ay sırt üstünde çalışmıştır. Bundan sonrada hastalığa yakalanıp, ölmüştür. Bu konular ile ilgili bir kitapla birlikte bu müzeyi gezmenizi tavsiye ederim. Dolaşmak yaklaşık 2-3 saat sürecektir. Yorucudur. Ondan dolayı sabahtan gezmenizi tavsiye ederiz.Buradan hemen Vatikan meydanına inebilirsiniz.




Melekler köprüsü ve Melekler Kalesi:
Vatikan meydanından tiber nehrine doğru yol alırsanız, solunuzda kalan köprü melekler köprüsüdür. Bu köprünün diğer tarafında yükselen devasa kale ise melekler kalesidir. Fatih Sultan Mehmet’in oğlu Cem sultan 4,5 yıl bu kalede hapsedilmiştir.Trastevere (Piazza Trastevere) Meydanı :Roma’nın en görkemli barok meydanlarından birisidir. Bir zamanlar spor müsabakalarının düzenlendiği bir alanın devamına kurulmuş. Meydan bugünkü görünümünü 17. yüzyılda almış. Quattro Fiumi çeşmesi, dünyanın en büyük 4 nehrini temsil eden tanrı figürleri ve büyük bir dikilitaştan oluşan görkemli, bir o kadar da gürültülü bir anıt.Bu meydanda ressamların, sanatçıların ve güzel restoranların olduğu bir meydandır. Melekler köprüsüne yakındır yürüyerek gidilebilir. Bu meydanda, dünyanın en büyük 4 nehrini temsil eden 4 nehirler heykeli vardır. Bu heykelin önünde bulunduğu binada ünlü bir mimar tarafından yapılmıştır. Bu heykeli yapan ve binayı yapan iki mimar ve sanatçı birbirleriyle rakip olan sanatçılardır. Dolayısıyla sonradan yapılan heykelde bernini diğer sanatçının yapmış olduğu binayı alaya alarak, heykellerine yansıtmıştır. Heykeller ya bnaya sırtını dönmüş, ya da binaya karşı ellerini kaldırmış ve binayı görmek istemezler.
Pantheon Tapınağı:
Roma'nın en ünlü ve en iyi korunmuş anıtlarından birisidir. Eski roma da tüm tanrılara adanmış bir tapınak. Roma'da bulunan pagan dönemde tapınak olarak kullanılırken çok güzel bir mimarisi olması sebebiyle Katolik kilisesine dönüştürülmüş olan yapı. (böylece yıkılmaktan kurtarılmış) Michalengelo'nun Pieta'sı burada bulunuyordu yanılmıyorsamTepesindeki geniş açıklık, hem içerinin aydınlatılması hem de tapınaktakilerin gökyüzünü izleyerek düşüncelere dalmaları amacıyla yapılmıştır. Girişi aux grandshommes la patrie reconnaissante (vatan büyük adamlara minnettardır) seklinde bir yazıyla süslü büyük bir toplu anıt mezar. Catacomba benzeyen bodrum katı ve orda yatan her adamın insanlığın gidişatını bir miktar değiştirmiş olması gerçeği insanı etkiliyor. Girişindeki yazı "m. agrippa l. f. cos. tertium fecit": "Lucius'un oğlu, Marcus Agrippa tarafından, 3. konsülünde yapılmıştır" anlamındadır. Fakat Pantheon u aslında Marcus yapmamıştır. İlk yapılan Pantheon, Roma’nın sıklıkla yaşadığı meşhur yangınlardan biri esnasında oldukça zarar görmüştür. O Pantheon’u yapan Agrippa'dır. Fakat o bina yandıktan sonra, birebir kopyası, eski Pantheon'a yakın bir yere yapılmıştır, ve bu yazı eklenmiştir.117–125 yılları arasında yapılmıştır Pantheon. Binanın on planındaki yazıdaki bahsi gecen kişi, Marcus Agrippa, binanın mimarı olan Agustus’un yakin arkadaşı ve Pantheon yapılmadan önce o alanda duran yapıtın mimaridir. Yapıtın mimarisi zamanının en komplike mimarilerindendir. Şöyle ki: mimarinin yarım küre kubbesinin tepesinden yere kadar olan mesafe, yarım kürenin çevresine eşit uzunluktadır. O zamanda bu büyüklükte bir yapıtta bu unsuru sağlayabilmek çok zor ve zaman alıcı bir prosedürdü. Duvarları nişler süsler. İnteriorda kubbenin içinde beş sıra olarak bulunan kare bantlar optik bir illüzyon sağlamanın ötesinde kubbenin çökmesini önler. Tapınağın üst kısmında Latincede göz anlamına gelen oculus bulunur. Bu yapıtın sahibinin oculusu oraya koyma sebebi, bantlarla sağladığı illüzyonla birlikte, oculusu Jüpiter'in gözü olarak göstermeye çalışmak idi. Binanın adı, Pantheon, bütün anlamına gelen pan ile tanrılar anlamına gelen theoi kelimelerinin birleşmesi ile oluşur. Binanın, o zamanlar bilinen beş gezegene (Jüpiter, Mars, Merkür, Satürn, Venüs) adandığı söylenir. Pantheon, antik cağdan kalma hala daha ayakta kalan ve içinde dünyanın en büyük kubbesi bulunan pagan donemi tapınağıdır. Pantheon tapınağı 43 metre çapında ve 43 metre yüksekliğinde ortası delik kubbesiyle benzeri bir daha yapılamamış tek tapınaktır. Günümüzde bile ayni yapım tekniği kullanılarak yapılması çok zordur. Tas yığma değildir beton kubbedir. Yapıldığı doneme göre bugün güneşe yolculuk gibi bir teknoloji kullanılmıştır denecek kadar önemli mimari bir bas yapıttır. Kubbenin tepesindeki delik için pek çok hikâye yazılır söylenir. Bastığınız iç zemin döşemesi 2. yüzyılda imparatorların ve Romalıların ayak bastığı o günlerden kalma orijinal döşemedir. İçinde Rafaello'nun ve İtalyan krallarının daha sonradan konmuş mezarları vardır. İçinde şimdilerde nerede olduğu bilinmeyen birçok heykellerin yuvası vardır. Geniş kubbesi güneş ışığını kubbenin alt taraflarına yapılmış karemsi yapılara değecek şekilde ayarlanmıştır. MÖ 100'lü yıllarda yapılan bu eser zamanın pagan ırklarını tapınağıyken sonradan kilisenin gazabına uğramış; heykelleri sökülmüş, orası burası kaldırılıp yontulmuş ama bunlara rağmen hala havasını korumayı başarmıştır.

Hakkında İlginç Notlar:
- Mimarlık tarihi derslerinde okutulan ilk 5 mimari esere girer, en önemlisi kafesleme tekniğiyle yapılmış son derece başarılı kubbesi ve kubbesindeki yuvarlak boşluktan bütün pantheon'un aydınlatılmasıdır.
- Roma 7 tepe üzerine kurulu bir kent. Fakat Pantheon tapınağının o zamanın mimarı şartlarıyla yapımı çok zor olduğu için, aslında Roma’nın daha önceleri 8 tepe üzerine kurulu olduğu ve 8.tepenin Pantheon'un altında olduğu, bu tapınağı da tepeyi kazmak suretiyle(kubbesini yarım bir elips gibi) yapılmış olduğu söylenirmiş.
- Kubbesindeki delikten hava sirkülasyonu sayesinde yağmur yağdığı zaman tek bir damla bile düşmediğine dair bir inanış vardır!• Yağmur yağdığı zaman içeri damla girmediği doğru bir inanış değildir. Ama açık kubbesinin alt kısımlarına öyle bir ayarlama yapılmış ve kubbeye denk gelen yerlerde çok dikkatli bakıldığında seçilecek delikler açılmıştır ki yağmur damlaları özenle akar gider ve içeri su dolmasını önler.• Pantheon’un en önemli özelliklerinden biri de girişinde bugünlerde boş olan dev üçgen'in zamanında bronz işlemelerle süslü olduğuydu.• Şimdilerde bu bronz nerede midir? Kilise hazretlerinin derin emirleriyle paganlığa övgü metinler içeren bu tabaka çıkarılmış, eritilmiş ve yeniden biçimlenmiş bir biçimde san Pietro kilisesinde tüm görkemiyle sergilenmektedir. O cisim Bernini'nin yaptığı devasa taht'tan başka bir şey değildir.
- Piazza Navona'nın yakınında, orijinal kapıları, antik granit sütunları ve haşmetli iç kubbesi ile Pantheon bulunmaktadır. M.Ö. 27'de Venüs ve Mars tapınağı olarak inşa edilmiş, M.S. 125'de Hadrianus tarafından tekrar inşa edilmiş, yedinci yüzyılda kiliseye çevrilmiş olan Pantheon, bugün bile Hadrianus dönemi özelliklerini korumaktadır. Diğer meşhur şahsiyetlerin yanında Raphaello'nun mezarı da burada bulunmaktadır.

Venedik Meydanı (Piazza Venezia) :
Bu isim meydandaki görkemli binanın 1455’te Venedikli bir Kardinal olan Pietro Barbo tarafından yaptırılmış olmasından kaynaklanıyor. Konağın cephesindeki balkondan Mussolini meydanda toplanan halka hitap edermiş! Konak bugün bir sergi sarayı olarak kullanılıyor. Meydanda göze batan bir başka eser ise anıtsal Vittoriano yani İtalyan Birliği’nin kurulmasına büyük katkıları olan Savoy Kralı Vittorio Emanuele Anıtı. Anıttaki bronz heykelin yüksekliği 12 metre ve orta kısımdaki meçhul asker anıtında devamlı nöbet tutan askerlerle ebedi ateş var! Vittoriano Romalıların pek sevmediği bir anıt. Hem arkadaki Roma tarihini tamamen kapattığı hem de Roma’nın tipik taşı travertenden değil de beyaz Brescia mermerinden yapıldığından, takma diş, daktilo veya düğün pastası diyorlar!Venedik meydanının hemen arkasında Sezar’ın öldürüldüğü meydan bulunmaktadır. Bunun yanında Romaların Pazar alanıda hemen Venedik meydanının arkasında kalmaktadır. Yürüyerek buradan Colesseuma gidilebilir.
Cumhuriyet Meydanı :
Cumhuriyet meydanında bulunan Poseidon heykeli görülmelidir. Bunun dışında rastladığımız pek önemli bir şey yok. Burası hemen Termini (Tren istasyonu) yanındadır. Eğer tren veya metro ile yolculuk yapılacaksa buradan yürüyerek gidilebilir.
Bizim gezdiğimiz yerler buraları ama gezilecek daha çok yer vardı. Yetişemedik.
Roma için 2-3 gün ayırmanız yeterli olacaktır.
Bunun yanında ek bilgi olarak;
- Roma’da en iyi kahveyi Pantheon’a yakın Caffe Tazza d’oro da içersiniz. Şişelenmiş şarapların en ünlüsü Frascati.
- "Tax free’’ logosu bulunan mağazalarda en az 150 Euro’luk bir alışverişle yüzde 15 vergi iadesine hakkınız var. Mağazada size doldurdukları formla havalimanında parayı nakit olarak alabilirsiniz.
- Eğer fabrika satış mağazalarının olduğu bir alışveriş merkezi istiyorsanız, Roma’nın dışındaki Castel Romano Designer Outlet’e gidin. Bütün tanınmış markaların mağazaları var ve fiyatlar çok uygun. (06 5050050 http://www.mcarthurglen.com/). Aynı zamanda İtalya'da Alışveriş , İtalya'da ucuza tatil yapmanın püf noktaları, İtalya'da Kaliteli ve Uygun Fiyatlı Otel Seçimi yazılarını mutlaka okuyun.
- Trastevere’de kurulan Porta Portese pazarı yalnız pazar günü açık. Aklınıza gelen her şeyi bulabilirsiniz. Pazarlık yapmayı, etrafınızın kapkaççılarla dolu olduğunu sakın unutmayın. Pazar sabah erkenden başlayıp 14.00 gibi bitiyor.
- Ayrıca her pazar günü saat 09.00-19.00 arası İspanyol Merdivenleri’ne yakın Piazza Augusto İmperatore meydanında eski ve modern eşyalar, koleksiyon parçaları, dantel ve tablolar satılıyor. Her gün açık olan Fontanella Borghese meydanı bir nevi sahaflar çarşısı gibi.Roma sonrası sabahtan Pompei ve Napoliye uğrayabilir ve akşamına Floransa’ya (Firenze) geçebilirsiniz. Napoliden zeytin, peynir vs. almayı unutmayın. Biz almadık ama alanlar pişman değildi.
3.Gün
FLORANSA:
Floransa küçük bir yer burada yürüyerek şehir rahatça gezilebilir. Şehire ulaştığınızda michalenglo tepesinden öncelikle şehri tepeden bir incelemenizi tavsiye ederim. Michalengelo tepesinde şehrin güzel manzarası yanında Hz. Davut’un heykelinin kopyası bulunmaktadır.Floransa Zengin bir aile olan Medicini ailesinin hükümdarlığı altında gelişmiştir. Medicini ailesinin sanata düşkünlüğü floransa’da sanatın gelişmesine neden olmuştur. Floransa’da medicini ailesinin sarayları, sarayları arasına yaptırdıkları koridor (Halkın arasından geçmemek için yaptırmışlar.) Kuyumcuların bulunduğu köprü, senyorlar meydanı , domuz pazarındaki dilek domuzu görülebilir.
Floransada geçirilecek 1 gün yeterli olacaktır.
4. gün :
Siena ve San Gimilgiano:
Sienada yarım günlük bir gezi yeterli olacaktır. Burada aziz katerina klisesinin gezilmesi gerekir. Bunun yanında palio (at arabası) yarışlarının yapıldığı meydan ve buradaki büyük katedralin görülmesi gerekir. Sokakları ve evleri ile görülmesi gereken bir yer.
San gimilgiano’da yarım günlük bir gezi yeterli olur. Burası 13 kuleli şehir olarakta geçer. Buradaki insanlar zenginliklerini kuleler yaparak gösterdikleri için pek çok kule mevcuttur. Tarihi evleri ve sokakları ile görülmesi gereken bir yer. Bunun yanında burada dünya şampiyonu dondurmacıdan dondurma yemeyi unutmayın.
Aynı zamanda burası üzüm bağları ile ünlü bir yerdir. Genel olarak toscana bölgesi olarak geçen bu yer üzüm bağları ve şarapları ile ünlüdür. Eğer şarap alacaksanız buradan almanızı tavsiye ederiz. Birde burada yediğimiz dilim pizza çok lezzetliydi. Büyük klisenin oradaki dilim pizzacıdan yemenizi tavsiye ederim.
5.gün :
Venedik (Venezia) :
Venedik iki bölümden oluşuyor. Kara bölümü ve deniz bölümü. Kara bölümü genelde konaklamaların yapıldığı, şehir hayatının devam ettiği bölümdür. Deniz bölümü ise turistik gezi alanı ve genelde yaşlıların kaldığı bölümdür. Bizi en çok deniz bölümü ilgilendirmektedir.Vapur (Vapuretti) ile venedik’in deniz bölümünde yer alan kanalların olduğu adacıklara gidilebilir.Burada napolyonun dünyanın salonu burası olsa gerek dediği San Marco meydanı ve büyük kanal üzerinde bulunan rialto köprüsü görülmesi gereken yerlerdir. San marco meydanındaki katedralin çan kulesinde asansör mevcuttur. Buradan venediği tepeden görmenizi tavsiye ediyoruz. Rialto köprüsünün bir ayağında kurulan Pazar yerinden hediyelik alışveriş yapabilirsiniz. Venedik maskeli balolarıyla ünlü olduğundan maske satan/yapan dükkanlara bolca rastlanılabilir. Tabii ki gondolla tur atmadan sakın dönmeyin.
6. gün :
Tercihen (Garda gölü ve verona gezisi) veya venediğe devam. Bu sizin tercihinizdir. Ama ben olsam venediğe devam ederim.Garda gölü italyanın en büyük gölüdür. Bunun yanında veronada da Romeo ve julietin evleri ziyaret edilebilir. Aynı zamanda veronada alışveriş yapılabilir.
7. gün:
Murano ve Burano adaları :
Murano adası cam işlemeciliği ile bilinen bir ada. Buradan cam işlemeciliği hakkında bilgi de alabilirsiniz. Cam nasıl yapılıyor izleyebilirsiniz. Bunun yanında camdan hediyelik eşyalar alabilirsiniz.
Burano adası rengarenk evleri ile görülmesi gereken bir yerdir. Burano adasıda dantel işlemeleri ile ünlüdür. Buranodaki evlerin rengarenk olmasının hikayesi ise şudur:İtalya da genelde evler çok farklı renklerde değillerdir. Burano adasında da evler önce tek renke yakın renklerde yapılmış. Fakat denizci adası olan bu adada, denizciler gece geç saatlerde ve karanlıkta evlerine döndüklerinden (ve sarhoş dündüklerinden) evlerini karıştırmaya başlamışlar ve birbirlerinin evlerine yanlışlıkla girmeye başlamışlar. Buna çözümünü evlerini farklı renklere boyamakta bulmuşlardır.
Genel Planı ve ulaşım planını İtalya haritası üzerinden yapmak mantıklı olacaktır.Haritaya bakmadan yapacağım tur planı ise genel olarak:
1.gün Roma (Sabah Varış – Gezme)
2.gün Roma Devam
3.gün Roma sabahtan romadan ayrılış. Pompei ve Napoli gezilerek floransaya varış. Floransada konaklama.
4.gün floransa gezi
5.gün floransadan ayrılış (Siena ve san gimilgiano gezilerek venediğe varış) venedikte konaklama
6. gün Venedik gezi.
7.gün Venedik ve adalar gezisi – gece Türkiye’ye dönüş ya da Milanoya devam (Biz milanoya gitmediğimizden konuyla ilgili bir yorum yapamayacağım.)

Şimdiden İyi Gezmeler
Buradan en uygun fiyatı veren otel sitelerini bulabilirsiniz.

10 yorum:

  1. şahane bir gezi yazısı, doyasıya bilgilendirici. bir daha okuyacağım. ama bakalım belki de bi bakarsın çıktısını alıp, roma'ya vatikan'a gitmeden önce okurum, tam süper olur.

    ellerine sağlık yalçın.

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel notlar elinize sağlık. Ben de kendi turmu düzeliyorum Araba kiralayarak ailece Roma giriş Çıkışlı olacak. (Roma(3), Vatican , Napoli,Pompei,Siena,Pisa,Floransa (1) Venedik (2),Verona, Roma (1)) Otoparklar ve ücretleri hakkında not hiç bir yerde yok onuda dönüşte ben yazacagım herhalde.
    Bilginiz varsa lğtfen bildirirmisiniz.
    Teşekkürler

    Okan UZUN
    okauzun hotmail.com

    YanıtlaSil
  3. Otomobil ile gezmedim. O yüzden otopark fiyatları hakkında tam bir bilgim yok. Ama şunu belirteyim, küçük şehirlerin içinde otomobil ile girmeniz mümkün olmayabilir. Büyük ihtimalle küçük şehirlerde (özellikle sienada) otomobili şehir dışında bir alana park edip turunuza böyle devam edeceksiniz.

    YanıtlaSil
  4. Selam Yalçın Bey

    İlginize teşekkürler.

    1.gün 17:30 Roma Varış Otel yerleşim sonrası Gece Gezmesi)

    2.gün Roma Devam Colosseum dan başlayarak klasik Roma gezisi
    3.gün Vatican Öğleden sonra duruma göre Pompei ve Napoli gezilerek Romaya dönüş

    4.Gün sabah siena öğleden sonra Pisa akşam Floransaya varış. Otele yerleşim sonrası Gece gezisi

    5.gün Floransa gezi devam Akşama Padova'ya otele yerleşim duruma göre Venedik gece gezisi.

    6.gün Venedik gezisi ve adalar gezisi Konaklama Padova'da
    7.gün Padova'dan ayrılış Verona gezisi ve ROma'ya dönüş Gece İlk kaldığımız otelde kalarak ertisi gün (8.gün) İstanbul'a hareket.

    Roma havalanından araç kiralama ve dönüşte bırakma şeklinde şhirler arası ulaşım.
    Roma -Floransa- Venedik ulaşımlar otobüs, tren ve metro ile yapmayı planlıyorum.
    4 kişi ailece olunca böylesi daha mantıklı ve hesaplı bir tek oto yol ücretleri sürpriz oldu onuda benzin fiyatlarının bize göre ucuz oluşu karşılar diye düşünüyorum.

    Özel tavsiyeleriniz olursa sevinirim.(yemek,cafe,tura başlangıç vb. dikkat edilecek hususlar...)

    teşekkürler
    Okan UZUN
    okauzun@hotmail.com

    YanıtlaSil
  5. 27 Haziran 4 Temmuz 2010 tarihleri arasında ailece Italya'daydık. Buradaki notlar çok faydalı oldu teşekkürler.

    Blu expres ile Sabiha GÖKÇEN havalanından Roma FCO gidiş dönüş arabamızıda oto parka bıraktık 2 ayrı bankanın kredi kartları indirimli ve giderkende gelirkende araçsizin için hiç sorun olmuyor.
    Romada tüm gezilebilecek yerleri gece/güzdüz gezdik, toplu taşıt araçlarını kullandık günlük kartlar gece 23:59 da bitiyor. Terminiden araç kiralayıp Siena, San Gimilgiano, Pisa ,Floransa, Padova , Venedik Murano ve Burano adaları,Verona , Garda gölü tamamen gezdik ve arabayı FCO hava alanına bıraktık. terminiden araç alıp havaalanına bırakmak daha ucuz hava alanından alıp geri bırakmak daha pahalı.FCO havaalanında kiralık araç alma ve bırakma kapalı garj c kısm 4 katta

    Otobanlarda akaryakıt fiyatları şehir içine göere pahalı otobanda bulunan tüm istasyonların fiyatları bir tabeleda yazıyor.TOM TOM GPs ile her şey çok kolay oto yollar 130 Km hız sınırlı GPS de ayrıca uyarıyor.
    ehir içlerinde ZTL trafige kapalı alanlara dikkat ederseniz sorun yok. Siena,San Gimilgiano ve Pisa'da park yerleri hep gezilecek meşhur yerlerin yakınında saati 2 eurou Pisa'da 1.20 , Floransa'da tren istasyonun altındaki park yeri ilginç araçlar üstüste park ediliyor.ilk iki saat 2 euro sonra sı 3 euro saati iyi ayarlamak lazım tüm gün 15 euro. Gece çogu akaryakıt istasyonu kapalı ve self servis.Otobanda girişte fiş alıp çıkşta fişi okutup sonra da kredi kartını aynı slota soktuğunuzda fiyat ödenmiş oluyor ve kol kalkıyor.Biz Venedik için Padova'da kaldık ve Venedik'e tren ile gidip geldik 2,90 Euro 12 saatlik vapureto bileti 16 euro. Goldol içinde iyi pazarlık yapmak gerek biz ailece 4 kişi 60 euroya bindik.
    Baştan sona kendi turumuz çok güzel geçti bende sizlerle paylaşmak istedim.

    Okan UZUN
    okauzun@hotmail.com

    Fotograflar için aşağıdaki linki tıklayınız.http://picasaweb.google.com/okanuzun3/Italya#

    YanıtlaSil
  6. bilgiler için teşkkürler Okan Bey

    YanıtlaSil
  7. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  8. Selamlar Yalçın Bey,
    Bizim için yazınız gerçekten çok yararlı oldu. Eşimle 26 Haziran da başlayacağımız italya turunu neredeyse sizin çizdiğiniz rotada yapacağız. Aşağıdaki rotamıza eklemek veya çıkarmak istediğiniz bişeyler var mıdır? Eğer yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
    İlk gün saat 15.00 da Milanoya varış ve hiç duruklama yapmadan Veronaya ulaşım. Verona da bir gece konakladıktan sonra, Venedike geçiyoruz. Adalar gezisi dahil 3 gün buradayız. Venedik den Bologna ve ertesi gün de 3 gün konaklayacağımız Floransaya geçiyoruz. Floransa daki bir günümüz de, sabah erkenden başlayacağımız bir Pisa. Siena ve San Gimignanosu turu.
    Floransa nın ardından 3 gün Roma. Bir gün Napoli ve Pompei, son gün de bir Amalfi kıyıları turu ve o gece Napoli den gece treni ile Milanoya ulaşım. Yarım gün Milano da gezdikten sonra Türkiyeye dönüş.
    Venedik de iken Garda gölüne gitmeli miyiz? Como gölünü pas geçmek iyi bir fikir mi?
    ilginizi için şimdiden teşekkürler,
    Hakan....

    YanıtlaSil
  9. Bu notların faydalı olmasına çok sevindim.

    Milano'ya kadar gitmişken Como Gölüne uğramanızı tavsiye ederim.

    Garda gölü bence olsada olur olmasada. Ben gittiğimde yağmur yağmıştı fazlaca ıslanmıştım. O yüzden Gardaya ısınamadım :)

    Şimdiden iyi seyahatler diliyorum.

    YanıtlaSil
  10. İtalya notlarınız bizim için de yol gösterici oldu, Yalçın Bey. Dönüşte kendi blogumda izlenimlerimizi paylaşmayı düşünüyorum. Selamlar..

    deniz akgün

    YanıtlaSil