15 Nisan 2009 Çarşamba

SEO HAKKINDA

[EDIT:04.09.2012]
15.04.2009 tarihinde yazığım yazıya şimdi bakıyorumda. SEO mevzuularının gelişimi konusunda bayaa yol katedildi. Amma velakin temeli halen aşağıda anlattığım gibi. Ama etkenler çoğaldı.
[/EDIT]

SEO = Search Engine Optimization = Arama Motoru Optimizasyonu = parle vu france?




Peki nedir bu SEO?

Kafadan Bilimselvari bir tanım : Arama motorlarının (kaldıki akla ilk gelen google'da), doğal arama sonuçlarında üst sıralarda yer almasını sağlamak amacıyla uygulanan teknik ve metodolijilerin tümüne verilen addır.

Peki SEO Dostu bir site yapmak için nelere dikkat etmek gerekir?
Öncelikle html çalışmanın büyük önemi var. HTML hazırlanırken W3 standartlarında olmalıdır. Bu durumda google robotu daha rahat sitenizi analiz edebilecekdir. W3 ile html dosya boyutları küçüleceği için google robotu sitenize hızlı erişim sağlayacaktır.

Aslında anlatmak yerine bir örnek seo dostu sitenin yaratılmasıyla başlayalım. Böylece örnek üzerinden konulara açıklık getirerek gidebiliriz.

Hedef futbol: bir futbol sitesi yaptığımızı düşünelim.

Adım 1 : Hedef Belirleme.

Seo çalışması başlı başına bir pazarlama çalışması şeklinde düşünülmelidir. Pazarlanacak şey sitemizdir. Belkide bir üründür. Artık sitemizde neyi ön plana çıkarmak istiyorsak.

Hedef belirleme kapsamında öncelikle doğal arama sonuçlarında hangi anahtar kelimelerde üst sıralarda olmak istediğimizi belirlememiz gerekecektir.Bu anahtar kelime belirleme işlemi daha çok pazarlama uzmanlarının işi olduğundan bu mevzuuya pek girmiyorum.

Hedef futbol: Bir futbol sitesi ile ilgili olarak. mantıklı anahtar kelime bulma olaylarına kasmıyorum. Anahtar kelimelerimiz "Hedef, futbol" kelimeleri olsun.

O zaman hedefimizi belirlemiş oluyoruz. sitemizin hedef, futbol kelimelerinde üst sıralarda çıkmasını istiyoruz.

İlk aşama tamam...

Adım 2 : Domain Belirleme

Domain özellikleri google için önemlidir. Bu özelliklerden en önemlisi domainin adıdır. Domain adı hedefimize uygun olmalıdır. Domain adı belirlenirken, domain adı içerisinde anahtar kelimelerimizden bulunması işimizi kolaylaştıracaktır. Ama bazen hedeflerimize uygun domain isimleri kullanamayabiliriz.(Örneğin kurumsal siteler.) Bu gibi durumlarda anahtar
kelimelerimize uygun domain adı satın alıp, yine sitemize yönlendirmelerini yapmak çözüm olabilir. Ama maliyetli bir çözüm olur.Domain adı yanında, domain uzantısıda önelidir. Örneğin devlet siteleri (türkiyede;.gov.tr) üst sıralara çıkmada etkendir. .com.tr - .com dan daha üst sıralara çıkmada etkendir. Bu konuyla ilgili ileride ayrıntılı bilgi verebilirim umarım.

Domain adı ve uzantısının yanında, domainin geçmişi ve geleceği sıralamada önem taşır. Domainin ne zamandan beri var olduğu ve domainin bitiş süresi önemlidir. Bu bakımdan domain alırken 3 yıl sonrasında süresi biten bir domain almak sıralamayı etkileyecektir.

Hedef futbol: www.hedeffutbol.com olsun örnek sitemizin adı.

Bu isimde bir site var ise kullanım hakları site sahiplerine aittir. dolayısıyla buradan kaldırabilirim bu adı. Bildirmeleri yeter.. saygılar :)
Adım 3 : Sitenin hazırlanması

Adım içinde adım yapalım...

1. Title : Title bölümü büyük önem taşır. Bu bölümde anahtar kelimelerimizin bulunmasına dikkat edelim. Title bölümünün sitenizde dolaşırken değişikliklere uğramasıda faydalı olacaktır. Mesela haber sayfalarında, haber başlıklarının title da gösterilmesi gibi.

2. URL (adres) : Url içinde anahtar kelimelerin bulunması faydalı olacaktır. Mesela
http://www.hedeffutbol.com/haber1.html yerine http://www.hedeffutbol.com/hedef-futbol-haber-haberbasligi.html şeklinde sayfalar hazırlamak sitemizin üst sıralarda çıkmasına büyük katkı sağlayacaktır. dinamik sayfalar yapanlar vakit bulabilirsem url rewriting konusuna girmek istiyorum. Burada dinamik urllerin nasıl google dostu url lere dönüşeceğini anlatacağım.

3. Meta tagları : Keyword ve description meta tagları sayfanızda bulunmalıdır.Bunlar olmazsa olmazlardır. Description kısmında sayfanızın içinde ne olduğunu anlatan kısa bir yazı ve keyword tagı içinde sayfanızla ilgili anahtar kelimeler bulunmalıdır. Bu kısımlarda abartıp çok fazla kelime doldurmayın, google robotu akıllıdır, çakar mevzuuyu.

4. HTML yapı ve içerik : En baştada belirttiğimiz gibi W3 standartlarında olması büyük fayda sağlar. bunun yanında belli taglar içinde yer alan (örneğin h1,h2,h3,h4,b,strong) kelimelere ayrı bir özen gösterir google.İçerikte mümkün olduğunca flash ve resimlerden kaçınılmalı.Resimler var ise alt özelliklerinin doldurulması gerekirki google resimden bişi anlasın. Gerçi gördüğüm kadarıyla artık google flashların içinide okumaya başlamış ama pek sağlıklı değil. Birde javascript mevzuu var, javascriptlerde google'ın ilgi alanına girmiyor. bu yüzden javascriptlerdende mümkün olduğunca uzak durmak gerekiyor.İçeriğin güncel olmasıda önemli bir etkendir. hatta google sayfanın ne kadar sürede bir güncellendiğinede bakar. bunları gözden kaçırmamak gerek.

5. Site Haritası : Mutlaka bir site haritası oluşturun ve google web master tools ile google'a bildirin. bu konuyu webmaster tools inceleme konusunda ayrıntılı inceleyeceğiz.

Adım 4 : Sitenin Popülaritesi
Google tarafından oluşturulan pagerank değeri Web sayfalarınıza verilen link sayılarına ve linki verenin pagerank değerine göre belirlenen değerdir. Bu değer önemlidir. Bu zamanla oluşabilecek bir şeydir. sitenizdeki konular başkaları tarafından keşfedilip, önemli ve paylaşılabilir göründükçe sitenize link verilir. Yada siz sitenizi directory sitelerine kayıt edip pagerank değerinizi arttırabilirsiniz. Bu konuda googleın değer verdiği directorylerden en önemlisi http://www.dmoz.org ' dur.

Tabiki sitenize verilen linkte nofollow özelliği yoksa sayfanızın pagerank değerini etkiler.bu da bir dipnot olsun.

Adım 5 : Sitenin Takibi

Sitenizi yayına açtıktan sonra sitenizin hedefine ulaşıp ulaşamadığını google'ın analytics ve web master tools araçlarından takip edebilirsiniz. Bu araçların kullanımı ile ilgili ayrıntılı bilgiyi ileride vereceğim.

Bu yazıyı hazırlarken kafamda birşey yoktu. yazmaya başlayınca bu kadar çıktı. eksiklerini gördükçe editleyip tamamlayacağım. Eğer sizde eksik görürseniz, sorunuz olursa yorumlardan takip edip yazıyı editleyebilirim.

saygılar...

1 yorum:

  1. yalçın bey bu alandaki bilgileriniz benim için çok yararlı oldu... Teşekür Ederim.....
    OZAN COŞKUN

    YanıtlaSil